Max har fått en diagnos.

Som jag skrev i förra inlägget så var jag på genomgångsbesöket på Barnneuropsykiatriska Kliniken (BNK) här i tisdags eftermiddag. 
Max har ju nu sedan i början av Januari gått på utredning hos BNK för eventuell diagnossättning inom NPF eller Autismspektrat. Vi har varit på åtskilliga besök och jag har även träffat läkare samt psykologen själv. BNK har även varit i kontakt med Max gamla förskola och frågat pedagogerna där om hur han varit i verksamheten tidigare när han gick där mellan september 2015 – april 2017. Man ringde även till hans underbara stödperson som jobbat hos oss från och med v.32 2017 för att ta reda på hur han fungerar i vardagen idag. 

Efter mycket noggrann utredning som sagt så fick jag äntligen en tid att träffa dem alla som medverkat i utredningen på BNK den 27 februari kl 16 för att få ta del av resultatet som de kommit fram till. De hade avsatt en timme för genomgången, och jag kan säga att detta har varit en dag jag både längtat efter men också haft enorm ångest inför.
Min önskan har ju varit att kunna få hjälp att finna rätt väg och rätt sätt att lyckas bemöta Max på allra bästa sätt. Då hans problematik både i och utanför hemmet eskalerar mer och mer för tiden som går. Vissa situationer blir värre och värre, så min önskan när vi först kom dit var att få hjälp att få hitta rätt nycklar till min sons värld och hans beteende. Detta för att kunna förstå honom på bästa sätt och hjälpa honom, stötta honom samt få honom att må så bra som möjligt.

Det har varit väldigt viktigt för mig att hans mentala inte ska glömmas bort på vägen när han har alla dessa fysiska sjukdomsproblem som alla annars gärna lägger allt sitt fokus på.

Det var otroligt fint och rörande att få höra allt de sett, upptäckt samt kommit fram till gällande mitt lilla yrväder. Att få höra hur de ser samma saker som jag sett, att de uppfattat honom på samma sätt som jag gjort. Att det jag säger även återkommer i deras egna observationer samt i det som de får till sig från andra under tiden som utredningen fortgick.

Det som allt pekar på i slutet är på samma sak, åt samma håll kan man säga. Han har utan tvekan Autism, grad 1. 
Något som både känns som en enorm lättnad men även som en stor sorg. En lättnad för att äntligen få bekräftat att jag inte inbillar mig, att det inte är mig det är fel på, att jag inte har misslyckats helt som förälder utan min son ser helt enkelt bara världen på ett annat sätt. Att alla inom kommunen som sagt till mig att han “minsann är som alla andra” eller att “han nog bara är understimulerad för att hans mamma inte låter honom gå i förskolan som alla andra barn”.
Det ska bli otroligt gött att kunna påvisa detta med nya läkarintyg och köra upp dem i ansiktet på alla dem som tvivlat och ifrågasatt detta under alla dessa åren. Att kunna visa detta för alla de som nekat min son hjälp sedan dag 1 på grund av att han enligt dem har “fel diagnoser”.

Det som händer nu är att han kommer få en remiss skickad till habiliteringen (vilket blir 4:de gången som remiss skickas dit för att Max ska få hjälpen han och vi så väl behöver, de första 3 har de avslagit så förhoppningsvis kan de inte neka oss nu). 
Sen kommer han att få ett intyg som bekräftar hans tillhörighet till LSS och personkrets 1. Vilket gör att allt kommunen nekat oss och att han inte ens skulle få tillhöra LSS är totalt ogiltigt. Vilket kommer ha enormt stor betydelse för mina mål i domstolarna, men även för vår nyaste påbörjade ansökning om personlig assistans hos försäkringskassan

Jag kommer få möjlighet att gå en föräldrautbildning om autism och bemötande mm gällande barn samt unga med autism. Man kommer även att till BNK bjuda in barnomsorgen samt övriga inblandade personer som behöver ta del av all den nya avgörande informationen kring Max och hans behov. 
Dessutom så kommer jag nu i mars få möjlighet att diskutera saken närmare med den utredande psykologen för att kunna diskutera allt lite mer ingående. 

Något jag verkligen få sagt är att jag ör evigt tacksam för BNK och deras underbara bemötande, hur väl de tagit emot oss och hur extremt professionella de är och har varit under denna resan. Jag kommer för evigt vara dem evigt tacksamma för att de tog till sig oss och prioriterade Max så mycket som de faktiskt gjorde. Från djupet av mitt hjärta tack BNK i Göteborg!

Nu ska jag försöka få sovit lite trots allt jag egentligen skulle vilja ta tag i, men jag får helt enkelt ta och skjuta på det till en annan dag. Kanske kan jag när vi väl får assistans möjlighet att göra sådant som alla andra föräldrar gör när deras barn somnat. Tex hänga tvätt, kolla på en film, äta glass i smyg eller bara få en chans att städa i fred utan att ett litet yrväder river ut allt igen som man plockar undan. Tack för att ni alltid finns här och är det något ni undrar över gällande Max utredning, diagnos eller vad som så skriv gärna en kommentar här nedan eller släng iväg ett mail till mig på kontakt@nalima.se
Stora kramar från mig och pojkarna bus!

4 thoughts on “Max har fått en diagnos.

  1. Vad skönt att äntligen få en diagnos och att nu ha rätt till den hjälpen de nekat er tidigare. Förstår att det känns som en sorg också. Autism 1 är lägsta graden om jag förstått det rätt. Jag har också denna diagnos även om det står aspergers i mina papper. Jag fick diagnosen först i vuxen ålder och är glad att barn får diagnosen såpass tidigt idag så man kan sätta in rätt hjälp i tid. Hade jag kunnat få hjälp och stöd tidigare i livet hade jag sluppit en massa elände. Nu har du världens utgångsläge för både dig och Max, det kommer att bli bra 🙂 Kram

    1. Det är blandade känslor, men väldigt skönt att veta vad det är jag har att vänta mig lite mer samt bättre möjligheter att ge honom den hjälp och anpassning samt stöd han behöver redan nu.
      Jag hoppas verkligen att du har rätt och att det bara kan bli bättre härifrån! 🙂 Stora Kramar och tack snälla för att du kommenterade!

  2. Jag känner när jag läser det här att , äntligen har ni fått svar på dina frågor om din son. Jag har diagnosen ADHD plus asperger och det tog mig 27 år innan jag fick svar på vad som var fel eller rätt beror på hur man ser det. Med ett svar så kan du nu gå vidare och gå på föräldrautbildning om autism, det måste jag säga är ju hur bra som helst . Då kan du nu finnas där och stötta och hjälpa din son under uppväxten..

    1. Ja det ska bli fantastiskt att få lära mig bemöta min son på rätt sätt och förstå honom på ett helt annat sätt. Jag har länge vetat att något är annorlunda, men det har varit en ren kamp att få myndigheter och barnomsorg att lyssna. Jag har dock haft enorm tur och vården har stöttat mig enormt mycket, de har ju sett vad som sker och hur han är då vi så ofta är på barnsjukhuset mm. Så det är tack vare stöttningen av hans grymma läkare mfl som vi överhuvdtaget fick komma till BNK så snabbt. Jag är enormt tacksam för det! Tack snälla för din kommentar och för att du ville dela med dig av din egen erfarenhet! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *