Max har blivit beviljad personlig assistans?!

Jag har gråtit, skakat, inte förstått att det är sant och jag vet inte ens om jag gör det nu.

Enda sedan jag fick beskedet så har jag levt som i en tom bubbla. Mina känslor har varit allt från enorm lättnad, till att helt plötsligt gråta till synes utan anledning, till att i nästa stund inte kunna inse eller förstå att det är det minsta sant.

Förstår ni vilken enorm ångest och stress jag har levt med de senaste 3 ½ åren? Förstår ni hur enormt psykiskt ansträngande det är att inte veta hur man ska överleva nästa månad, hur man ska kunna betala sina räkningar? Ångesten som äter upp en dag för dag när man tvingas be familj och vänner om hjälp, både ekonomiskt och fysiskt? Att känna hur man orkar mindre och mindre dag för dag, när stressen och allt äter upp all ens energi. När man konstant får går runt och känna att man inte räcker till.

Jag har levt med denna konstanta ångest och stress i över 3 ½ år nu, ett konstant krig för att få hjälp.

Sen på det har man konstant fått kriga för något, som egentligen borde vara en självklarhet, i 3 ½ år. Dvs min sons rättigheter till ett eget liv, med hjälp anpassad speciellt efter hans personliga behov och möjligheter. Hjälp så att han kan få möjlighet att delta i samhället på så lika villkor som möjligt, som “alla andra barn”. Utan att behöva leva i en isolerad bubbla där möjligheter till aktiviteter är fruktansvärt begränsade till att bara tillåtas inom husets fyra väggar (läs avlösarservice, en lösning som kanske i många fall kan vara tillräckligt för andra familjer men som för oss inte har funkat ordentligt alls eller varit det bästa för min son och hans behov).

Jag fick besked först sent i torsdags eftermiddags förra veckan.

I alla fall så fick jag beskedet först sent i torsdags eftermiddags att beslutet hade blivit godkänt utav Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i Ale kommun. Det känns fortfarande helt surrealistiskt och jag kan knappt förstå att det är på riktigt..
Men jag är oerhört tacksam för att beslutet, även om det inte är det antal timmar som vi hade ansökt om. Det är inte heller ett beslut från försäkringskassan..
Vi väntar fortfarande på att få ett slutgiltigt beslut därifrån, men då handläggaren är på “semester” så prioriteras ju inte vårat ärende förrän hen är tillbaka.. Vilket troligtvis blir först i början av augusti är jag rädd. 
Skönt att hen bara kan gå på semester och släppa allt, medan vi och familjer med oss lever med ständig ångest och utan ork. Utan att veta hur de överhuvudtaget ska överleva sommaren..

Försäkringskassan fortsätter dock att gå emot lagen gällande domen om sondmatning som ett grundläggande behov.

Här är dock försäkringskassans senaste rättsliga bedömning gällande “hur de ska tolka Högsta Förvaltningsrättens dom om Sondmatning som ett Grundläggande Behov“. Dvs hur de ska försöka hitta kryphål i domen enda in i det sista, vilket indirekt betyder att försäkringskassan helt går emot lagen. Något som inte är en nyhet tyvärr, men något som jag hoppas att alla väljer att uppmärksamma mer och mer!

Vi blev beviljade 61 timmar och 43 minuter per vecka.

Men vi blev i alla fall beviljade 61 timmar och 43 minuter per vecka, med start från 4 juli 2018. Varav 50 av dem timmarna endast är beviljade för natten, dvs 10 h per natt x 5 nätter. (se bilderna ovan) Varav bara 11 h och 43 minuter per vecka beviljades för hans grundläggande behov, dvs blöjbyten/hygien och hans sondmatning 18-20 h varje dygn samt hans tid för handmatning+medicinering via hans gastroport på knappen med slang och spruta. 
Allt detta han egentligen behöver hjälp med, där man behöver särskild kunskap om honom. All tid han behöver konstant tillsyn och hjälp. Detta ska man alltså hinna med på 11 h och 43 minuter per vecka.

Vi har verkligen världens bästa jurist och assistansbolag i ryggen!

Och då har vi (med vi menar jag och vår jurist Natalie Schwarz på LSS Assistans) ansökt om personlig assistans dygnet runt sju dagar i veckan, vilket är 168 timmar per vecka. 
Så även om vi inte är helt i mål ännu, så känner jag ändå att detta är ett enormt steg åt rätt håll. Jag har även möjlighet att överleva ekonomiskt här framöver, iofs med start först i slutet av augusti. Men det är tusen gånger bättre än ingenting! 

Då jag har ett fullt vårdbidrag för Max så har jag givetvis även kontaktat försäkringskassan.

Självklart så har jag även kontaktat försäkringskassan gällande detta då jag idag har ett helt vårdbidrag för Max sedan januari 2015. Så det ska bli otroligt intressant att få reda på hur de bedömer detta med tanke på att det from 1 januari 2019 inte kommer finnas något som heter vårdbidrag längre. Utan det kommer ändras till något som heter Omvårdnadsbidrag samt ett annat som heter Merkostnadsersättning, vilket även kommer ersätta Handikappersättningen.

3 svar till “Max har blivit beviljad personlig assistans?!“

 1. Jag känner inte dig men via min mamma som bor i Bohus har jag följt er kamp. Vad glad jag blev nu! Att ni får lite mer av det som max har rätt till. Min äldsta har en lindrig utvecklingsstörning och vi fick kämpa i ett år för att få en anpassad skolgång till honom redan i förskoleklass, bara den lila fighten var otroligt jobbig så jag kan inte föreställa mig er kamp. Men jävla bra bråkat hur som även om det inte borde behövas!

  1. Men åh fina du, nu vart jag helt rörd! Tack snälla du för denna kommentaren!
   Det är sjukt att samhället år 2018 inte kan fungera bättre än vad det gör. Att ens behöva kämpa för en anpassad förskolegång/skolgång är mer än nog kan jag lova. Då jag med tyvärr är i samma situation fortfarande då sonens förskolechef ännu inte har lyckats anpassa verksamheten så att han kan återgå.. Chefen kan inte heller svälja sin stolthet och låta någon annan ta över min sons placering som kanske är bättre lämpad?! Man kan bli galen för mindre!
   Skönt att höra ändå att ni lyckats få anpassad förskolegång åt din lilla hjälte. =) Det borde vara en självklarhet hos kommunerna att VILJA göra allt för att inkludera alla på sina egna villkor och möjligheter, så att alla kan känna sig välkomna i samhället. Får jag lov att fråga vilken kommun ni tillhör?
   Du får även gärna ge mamma och din lilla hjälte en stor kram från mig och mina bustroll! =)

   1. Hej! Såg ditt svar nu! Vi tillhör Göteborg men eftersom allt är uppdelat i stadsdelar så är det mer avgörande. Förstår frustrationen med att behöva slåss mot fel person, vi hade det så med förskoleklassplaceringen. Jag hade en annan person med samma funktion i en annan stadsdel som bollplank, allt det där som de vet att jag inte vet och därför inte kan fråga/kräva dubbelkollade jag med den andra stadsdelen som hade en bra person på samma plats, tror mkt det var därför jag tillslut fick igenom en placering. Men det är ju värdelöst att en ska behöva hålla på sådär och ta upp folks tid.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: